13 Kasım 2013 Çarşamba

öner'le (erkan) kadir has'ta buluştuk. medvedenko üzerine konuşuyoruz.

seyircinin iki aşamalı bi yapı görmesini umursamıyoruz. yani medvedenko ve medvedenkoyu oynayan oyuncuyu ayrı ayrı belirlememiz gerekmiyor. ancak bu şu da değil: medvedenko bugün nasıl birisi olurdu?. Daha ziyade bi oyuncunun medvedenkoyu bugünden yorumlaması gibi.

madem oyundaki her bir repliğin anlamı üzerine çalışıyoruz, aynı şekilde oyunun nerede hangi zaman diliminde geçtiğine de aynı önemi vermeliyiz. iki sahne arasında ne kadar zaman geçtiğine, mekanlar arasında hissiyat olarak nasıl fark olduğuna vs. ve bunların tasarıma nasıl taşınacağına

"mastar hali" derken ne demek istiyoruz?

 oyuncu karakterin içinde bulunduğu belli bi durumu gerçekten hayal ettiğinde oyuncuyla henüz belirmemiş olan karakter arasında bi ara hal oyuncunun bünyesinde beliriyor, sanki oyuncuyu sarıyormuş gibi, henüz karakter değil, örneğin medvedenko değil ama öner de değil, bir tür ara hal. bazı kaynaklarda iç model deniliyor ama bu sorunlu gibi. karakter aslında eylemler, süreçler dizisi. benim karakterim nerede? yok böyle bir şey. karakter ben eylemeye başladığım anda beliren şey. mastar hali ise bir karakterin bütün eylemlerine gidebilecek büyük bir geniş zaman hali. bir fiilin mastar halinden hareketle mastar diyoruz. oyuncudan çok oyuncunun oynayacağı karaktere yakın bir şey.

mastar hali nasıl oluşur?

oyuncu içinde yaşadığı organizmayı oynayacağı karakterin koşulları içinde tahayyül ettiğinde mastar hali oluşabiliyor.

diyelim bi tiradı oynadın. tahayyül güçlü bi şekilde çalıştığı için tirad sonunda mastar hali seni sarmış olabiliyor. tam o noktada oyuncuya dönmeden karakteri dinleyebilirsen güçlü bi şekilde organik olabiliyor.

----------------------------

medvedenko gibi kalakalmak mı treplev gibi intihar etmek mi? 'başka bir yol olmalı'yı seyirciye söyletmeli oyun, kendisi söylememeli.

genele açabildiğimiz laflar sırtımızı dayadığımız laflardır, güvendiğimiz yerlerdir. herkese söyleyecek sözü olanın pozisyonu, bakış açısı olur. oyuncuların mastar hali bu sözlerden olmalı.

bu sözler cevap verilebilir olmalı, kendini kapatmamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.